Windows Sistem Dosyası Nedir?

Bu yazımızda Windows Sistem Dosyası sorusuna cevap arayacağız. Derinlemesine olmasa da kısaca bilgi vereceğiz.

Dosya Sistemi Nedir?

Bir dosya sistemi, dosyaların nasıl adlandırılacağını, saklanacağını ve bir depolama aygıtından nasıl alınacağını tanımlar. Windows dosya sistemi de bu tanıma uyumlu olarak kendi dosya sistemini geliştirmiştir.

Bilgisayarınızda bir dosyayı açtığınızda, işletim sisteminiz dosya sistemini depolama cihazından yüklemek için işleme başlar. Bu akıllı cihazlar için de geçerlidir. Bir dosyayı kopyaladığınızda, düzenlediğinizde veya sildiğinizde, dosya sistemi onu gizliden gizliye işler.

İnternet üzerinden bir web sayfasına eriştiğinizde, bir dosya sistemi de devreye girer. Örneğin, callfix.com.tr’de bir sayfaya erişirseniz, tarayıcınız sayfayı getirmesi için callfix.com.tr’nin sunucusuna bir HTTP isteği gönderir. İstenen kaynak bir dosyaysa, bir dosya sisteminden alınır.

Dosya Sistemi Olma Sebepleri

Bir dosya sistemi olmadan, depolama aygıtı arka arkaya saklanan büyük miktarda veri içerir. İşletim sistemi bunları birbirinden ayıramaz. Dosya sistemi adını, belgeleri dosya olarak sakladığımız ve klasörlere koyduğumuz kağıt tabanlı veri yönetim sistemlerinden alır. Her yere dağıtılan kağıt yığınlarının olduğu bir oda hayal edin.

Windows Sistem Dosyası

Dosya sistemi olmayan bir depolama aygıtı da aynı durumda olacaktır. İşe yaramaz bir elektronik aygıt olacaktır. Ancak bir dosya sistemi her şeyi değiştirir. Yine de bir dosya sistemi sadece bir defter tutma özelliği değildir. Alan yönetimi, meta veriler, veri şifreleme, dosya erişim kontrolü ve veri bütünlüğü de dosya sisteminin sorumluluklarıdır.

Her şey bölümleme ile başlar. Depolama aygıtları, ilk kullanımdan önce bölümlenmeli ve biçimlendirilmelidir.

Devam edin: Windows’ta Birden Çok Dosya Nasıl Seçilir?

Hafıza Bölümleme

Bölümleme, bir depolama cihazını birkaç mantıksal bölgeye bölerek, bu bölgelerin ayrı depolama cihazlarıymış gibi ayrı ayrı yönetilebilmesidir. Bölümlemeyi genellikle işletim sistemleri tarafından sağlanan bir disk yönetim aracıyla veya sistemin sabit yazılımı tarafından sağlanan bir komut satırı aracıyla yaparız.

Bir depolama aygıtı, gerekirse en az bir veya daha fazla bölüme sahip olmalıdır.

Depolama cihazlarını bölümlere ayırırız. Bunun nedeni, tüm depolama alanını tek bir birim olarak ve tek bir amaç için yönetmek istemememizdir. Tıpkı toplantı odalarını, konferans odalarını ve çeşitli ekipleri ayırmak için çalışma alanımızı nasıl bölümlendirdiğimiz gibi düşünün.

Devam Edin: Windows Klavye Kısayolları

 

 

 

Konu hakkında destek almak için 11858'i arayabilirsiniz.
TIKLA ARA